Ambachtelijke producten
Zoals bekend komen veel producten tegenwoordig uit het ‘verre oosten’. Om de simpele reden dat productie daar goedkoper is, dan hier. Economie is de dominante drijfveer, met alle gevolgen van dien voor onze planeet.
Wij zijn ervan overtuigd dat het anders moet en kan. Productie kan wel in Nederland of in andere landen van Europa. Deze trend is al geruime tijd aan de gang en gaat door. Echter voor een ‘grote trend’ of omslag zal de consument ook anders naar een product moeten gaan kijken.
Denk maar eens aan de cartridge scheermessen van de bekende merken, gemaakt van veel plastic (handvat en mesjes). Deze zijn lastig af te breken of her te gebruiken.
Vergelijk dat met het ‘klassieke’ scheermes van metaal (ook wel de krabber genoemd), waarbij het geheel uit metaal bestaat (handvat en mesjes). De losse mesjes worden herwonnen en weer als staal hergebruikt. Het handvat en de kop zijn zo goed als onverwoestbaar. Tot zo ver het milieu aspect en de duurzaamheid. De prijs van de losse mesjes is zo wie zo een lachertje……
Ons streven is om alle (scheer-)producten zelf op ambachtelijke wijze te maken. Dan hebben we de meeste invloed op het eindproduct en kunnen we de gewenste hoge kwaliteit garanderen.
Bekend en geroemd zijn we daarvoor met de scheerzepen.
Meer nieuws is er op het scheerkwasten front.
Ook hier streven we naar eigen productie en zoveel mogelijk componenten uit Nederland of een ander land dichtbij.
We werken samen met een lokale hout ‘monnik’ voor de prachtige vakkundig gedraaide handvaten. Het hout komt uit Nederlandse tuinen en wordt zodoende hergebruikt, in plaats van te verdwijnen in de hakselaar of op de brandstapel.
De houtsoorten zijn min of meer exclusief. Denk aan Gouden Regen, Walnoot, Taxus, Esdoorn, Eiken en Iep.
Inmiddels is het kwalitatief gezien onnodig om dierlijke haren te gebruiken voor een scheerkwast. De hedendaagse synthetische haren zijn helemaal top en kunnen elke vergelijking met dierlijk haar doorstaan. In China, de leidende producent van draden e.d., hebben we een goede leverancier gevonden. We zoeken echter verder naar een ‘dichtbij’ leverancier. Wordt vervolgd.