Historie

Hoe het begon? In 2016 bestond er nog geen in Nederland ambachtelijk geproduceerde scheerzeep. Ron Valeri uit Delft had contact met ambachtelijke producenten van o.a. gebrande koffiebonen. Deed inspiratie op en ging aan de slag. Maar dan voor zijn droom: scheerzeep.

Na twee jaar intensief speur- en testwerk was de Scheermonnik scheerzeep formule gevonden.

Aangezien de zeep was uitgevonden in het historische Delft zijn de eerste twee zepen daar ook naar genoemd. Delfts Wit als verwijzing naar de minder bekende “witte porseleinen producten”. Iedereen kent wel Delfts Blauw. Daarnaast werd de tweede zeep Delftse Donderslag genoemd, omdat deze in de neus “met een klap binnenkomt”.

De Grote Kerk van Delft werd gebruikt als afbeelding op de zeepblikken om het ambachtelijke ‘monnikenwerk’ te benadrukken.

De Scheermonnik scheerzepen werden wereldwijd enthousiast ontvangen, zowel bij dealers als gebruikers. De dealers wilden graag de bijzondere “artisan dutch” zeep in het assortiment opnemen. Bijzonder om de unieke geuren en de prestatie van het comfortabele schuim dat je met de zeep en een kwast maakt.

Eind 2018 maakte de schepper van Scheermonnik, de keuze om het over een andere boeg te gooien. Het mooie merk dreigde op te houden te bestaan.

Een kans (om de erfenis voort te zetten)

Als verkoper bij een winkel in scheerartikelen had ik (Henri van Gool) inmiddels ‘de smaak van’ kwalitatief goede producten, te pakken. Het was al langer een droom om iets voor mezelf te beginnen, waarbij het product top moet zijn en handmatige of ambachtelijke kleinschalige productie de basis vormt.

Toen bekend werd dat Scheermonnik mogelijk ter overname kwam, heb ik direct toegehapt.

Na een soepele overdracht, begon het avontuur van zelf scheerzeep maken. Het schenkt veel voldoening om met de ingrediënten en de lekkere geurstoffen elke keer weer een mooie batch nieuwe scheerzeep te maken.

Ambitie

Mijn ambitie is om Scheermonnik verder uit te bouwen. Inmiddels zijn er ook ambachtelijk in Nederland gemaakte scheerkwasten bij gekomen. We streven ernaar om zoveel mogelijk zelf te produceren, dan wel met lokale ‘makers’ samen te werken. Zo komt het hout van de handvaten gewoon uit Nederlandse tuinen en hebben we een geweldige lokale houtbewerker gevonden, die deze ‘per stuk’, maakt.

Toekomst

Veel ideeën komen op. Scheermessen, hand/body zepen, after shave balms en nieuwe scheerzeep geuren. Nieuwe dealers vinden. Nieuwe afzet gebieden. Social media en eigen webshop inzetten om met gebruikers direct in contact te komen. Mooie product verpakkingen ontwikkelen. Kortom veel ‘werk aan de winkel’.