Wat is zeep?

1506, 2022

Duurzaamheid

By |juni 15th, 2022|Categories: Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheid

Duurzaamheid Wat is duurzaamheid op scheergebied? Één aspect van duurzaamheid [...]

Scheermonnik is bekend van de scheerzepen. Open deur, zou je zeggen…

Om je daar wat meer achtergrond info over te kunnen geven, is het voor het begrijpen van wat scheerzeep is en doet, kennis van zeep in het algemeen handig.

De meeste gebruikers van zeep weten wel waar het voor dient. Het maakt schoon. Het reinigt. En zeker in deze tijden heeft het veel aandacht. “Handen wassen” zegt onze premier om het virus te bestrijden en niet besmet te worden.

En dat is juist. Geactiveerde zeep sluit ‘vuil, vet en andere ongewenste verontreinigingen’ in en voert deze met het spoelwater af. Virussen zijn omringd door een laagje vet, dat wordt afgebroken in contact met zeep. En dat is fijn. Bacteriën hebben een sterkere wand en worden wat minder makkelijk afgebroken door zeep.

Reinigen met zeep is iets anders dan desinfecteren. Bij desinfecteren worden virussen en bacteriën gedood, door middelen als alcohol, chloor en bleken. Het moge duidelijk zijn dat deze middelen veel te agressief zijn en daarmee ongeschikt om je handen mee te wassen.

Terug naar zeep. Zeep ‘vangt’ dus verontreinigingen en voert deze met het water af. Weg is weg. En dat is mooi.

Is het gebruik van zeep dan goed voor je (huid)?

Nee, want zeep kan geen onderscheid maken tussen aanwezig huidvet en andere vetten of oliën op je handen. Met andere woorden, door het wassen van je handen met zeep, verdwijnt er ook huidvet. En dat is onwenselijk.

Waarschijnlijk herken je wel het droge gevoel van je huid als je vaak of lang je handen wast met zeep. Uiteindelijk vult je lijf van zelf de droge huid weer aan met  (eigen) vet, zodat de natuurlijke balans weer wordt hersteld.

Alleen dit duurt wel even. Maar we kunnen de natuur een handje helpen. Een goede zeep, kan met een trucje direct helpen om je huid weer te voeden of te wel, van vet of olie te voorzien.

Hoe werkt dat dan? Het geheim is de zogenaamde ‘overvetting’ van de zeep. Dit doet de zeepmaker door meer oliën en vetten te gebruiken bij het verzepingsproces dan er ‘verzeept’ kunnen worden. Verzepen is, scheikundig gezien, een proces waar een alkali (een base of zout) een reactie aangaat met vetten en oliën.

Met andere woorden, met bijvoorbeeld 5% overvetting in het zeepproductie proces, heb je dus 5% fijne oliën die in je zeep ‘overblijven’. Dit doen goede zeepmakers om uitdroging van de huid tegen te gaan.

En zeep om te scheren dan? Daar gaan we de volgende keer op in.

Scheermonnik heeft hand-, lijf-, baard en haarzepen ‘op de testbank liggen’. Wordt vervolgd.

Door |2024-01-22T08:38:52+00:00april 13th, 2021|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Wat is zeep?

Share This Story, Choose Your Platform!

Over de auteur:

Ga naar de bovenkant